wtorek, 6 marca 2018

Parówki z pieczarkami

Parówki  z pieczarkami

Składniki
 6 cienkich parówek,
cebula,
30 dag pieczarek,
20 dag ostrego, żółtego sera,
łyżka masła,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz, papryka ostra w proszku.

Przygotowanie: 
Parówki obrać z osłonek, naciąć wzdłuż i rozłożyć na blasze. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Pieczarki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, usmażyć razem, posolić, popieprzyć i przyprawić papryką.
Usmażone pieczarki ułożyć na przekrojonych parówkach, posypać startym serem. Zapiec w piekarniku w temp. około 180° C - aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać gorące z grzankami z białego pieczywa i keczupem. Do pieczarek na gorąco można podać sezonową sałatkę.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...