Parówki
z pieczarkami
Składniki
6
cienkich parówek,
cebula,
30 dag pieczarek,
20 dag ostrego, żółtego sera,
łyżka masła,
sok z 1/2 cytryny,
sól, pieprz, papryka ostra w proszku.
Przygotowanie:
Parówki obrać z osłonek, naciąć wzdłuż
i rozłożyć na blasze. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Pieczarki oczyścić, umyć
pod bieżącą wodą, osuszyć. Pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać pokrojone
pieczarki, usmażyć razem, posolić, popieprzyć i przyprawić papryką.
Usmażone pieczarki ułożyć na
przekrojonych parówkach, posypać startym serem. Zapiec w piekarniku w temp.
około 180° C - aż ser się całkowicie rozpuści. Podawać gorące z grzankami z
białego pieczywa i keczupem. Do pieczarek na gorąco można podać sezonową
sałatkę.