wtorek, 6 marca 2018

Szybki półmisek z pieczarkami


Szybki półmisek z pieczarkami

Składniki - sałatka

3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy
ok. 20 dag (1,5 opakowania) mieszanki zielonych sałat
25 dag pieczarek marynowanych
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy

Składniki - sos

4 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka zalewy z pieczarek
1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
po szczypcie ostrej papryki i świeżo mielonego
pieprzu
sól do smaku

Sposób przygotowania

 Sos: zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżeczkami wody. Przelej do zakręcanego słoika i trzymaj w lodówce.
 Soczewicę przepłucz zimną wodą na sitku. Do garnka wlej oliwę i wrzuć soczewicę, wymieszaj, by oliwa pokryła każde ziarenko. Wlej 2 szklanki wrzątku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Posól szczyptą soli. Możesz też dorzucić 2 listki laurowe i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Wyjmij je po ugotowaniu. Odlej i przelej soczewicę zimną wodą. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zalej wrzątkiem i od razu odcedź. Przelej bardzo zimną wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość. Pieczarki pokrój w plasterki lub na połówki. W misce delikatnie wymieszaj ostudzoną soczewicę z pieczarkami oraz cebulą. Polej sosem. Schłodź w lodówce (ok. 30 min). Na dużym półmisku rozłóż mieszankę sałat. Na wierzchu połóż soczewicę z dodatkami.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...