Pieczeń czosnkowa w piwie
Składniki
2 i 1/2 kg surowego chudego boczku (ze skórką)
1 szklanka jasnego piwa
1 mała główka czosnku
2 listki laurowe
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oleju
2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
2-3 gałązki ziół
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
Wykonanie:
Boczek opłucz pod bieżącą wodą. Wytrzyj do
sucha. Czosnek obierz, drobniutko posiekaj albo przeciśnij przez praskę. Potem
rozetrzyj z solą. Listki laurowe pokrusz. Dodaj do czosnku. Dolej olej i wymieszaj.
Mięso natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Posyp mieloną ostrą i słodką papryką, pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem. Lekko wetrzyj przyprawy. Tak przygotowane mięso odstaw na noc (a jeszcze lepiej na całą dobę) w chłodne miejsce.
Następnego dnia boczek przełóż do brytfanki. Piwo wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 3 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Gotowy boczek od razu wyjmij z piekarnika, by nie wysechł. Podawaj np. z dodatkiem ziemniaków zrumienionych na maśle. Udekoruj listkami świeżych ziół.
Mięso natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną mieszanką. Posyp mieloną ostrą i słodką papryką, pieprzem oraz suszonym majerankiem i rozmarynem. Lekko wetrzyj przyprawy. Tak przygotowane mięso odstaw na noc (a jeszcze lepiej na całą dobę) w chłodne miejsce.
Następnego dnia boczek przełóż do brytfanki. Piwo wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 3 godzin. W czasie pieczenia mięso często polewaj sosem z dna brytfanki. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryj folią aluminiową, by wierzch zbytnio się nie przyrumienił.
Gotowy boczek od razu wyjmij z piekarnika, by nie wysechł. Podawaj np. z dodatkiem ziemniaków zrumienionych na maśle. Udekoruj listkami świeżych ziół.