poniedziałek, 19 marca 2018

Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem


Sałatka warstwowa z brokułem i kurczakiem

 Składniki:

1 brokuł
4 pomidory (u mnie śliwkowe)
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 360g)
1 puszka kukurydzy
1 opakowanie sera typu feta

sos czosnkowy
garść migdałów lub ulubionych nasion (np. słonecznika, dyni itd.)
sól, pieprz, papryka słodka w proszku – do smaku
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia

 Wykonanie:

Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Filet z piersi kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę z oliwek i podsmażyć kurczaka. Ostudzić.
Ser feta pokroić w kostkę.
Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni.
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Przygotować sos  lub kupić gotowy.W szklanej misce (lub innej, ale w szklanej będą ładnie widoczne warstwy sałatki) ułożyć składniki wg kolejności: brokuły, pomidory, kurczak, kukurydza i ser feta. Wierzch sałatki polać  sosem czosnkowym i posypać prażonymi migdałami. Wedle uznania sałatka nie musi być warstwowa i można tuż przed podaniem wszystkie składniki ze sobą wymieszać, by ich smak się ‘przegryzł’ z sosem. Smacznego!


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...