poniedziałek, 19 marca 2018

Boczek gotowany lub zapiekany, jaki wolisz?


Boczek gotowany lub zapiekany, jaki wolisz?

Składniki:

70 dag surowego boczku surowego
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Gotowany

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. następnie włóż boczek. Gotuj go tak długo, aż boczek będzie miękki. Widelec wbity w mięso powinien z niego lekko wchodzić. Gotowanie mięsa może zająć 60-80 minut w zależności od jego grubości. Potem ugotowany boczek wyjmij z wywaru, wystudź, a następnie schładzaj 5-6 godzin w lodówce.
Zapiekany
 Jeśli chcesz podawać boczek na gorąco, od razu po wyjęciu z wywaru starannie go osusz. Następnie przełóż go do brytfanki, posmaruj 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 200 st. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...