Boczek
gotowany lub zapiekany, jaki wolisz?
Składniki:
70 dag surowego boczku surowego
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Gotowany
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Do wrzątku wrzuć listki laurowe oraz ziarenka
ziela angielskiego i czarnego pieprzu. następnie włóż boczek. Gotuj go tak
długo, aż boczek będzie miękki. Widelec wbity w mięso powinien z niego lekko
wchodzić. Gotowanie mięsa może zająć 60-80 minut w zależności od jego grubości.
Potem ugotowany boczek wyjmij z wywaru, wystudź, a następnie schładzaj 5-6
godzin w lodówce.
Zapiekany
Jeśli chcesz podawać boczek na gorąco, od razu po wyjęciu z wywaru starannie go osusz. Następnie przełóż go do brytfanki, posmaruj 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 200 st.
Zapiekany
Jeśli chcesz podawać boczek na gorąco, od razu po wyjęciu z wywaru starannie go osusz. Następnie przełóż go do brytfanki, posmaruj 2 łyżeczkami miodu wymieszanymi z 1 łyżeczką suszonego rozmarynu. Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze 200 st.