Sernik na
kruchym spodzie
Kruchy spód:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
3 żółtka
pół kostki Kasi
1 łyżeczka proszku do pieczenie
Wyrobić ciasto z podanych składników i
wstawić do lodówki na 30 min.(jeśli ciasto bardzo się klei dosypać trochę mąki.
Piekarnik nagrzać do temp. 200
C,wyłożyć ciasto kruche na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,równo
rozwałkować,i piec ok.15 min.w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
0,5 litra śmietany 30 %
8 jajek
2 budynie śmietankowe
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
niepełna szkl.cukru
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Do misy wrzucić ser,śmietanę,proszek
budyniowy i żółtka,oraz proszek do pieczenia,wszystko krótko zmiksować tylko do
połączenia się wszystkich składników.
W oddzielnym naczyniu ubić białka ze
szczyptą soli na sztywną pianę,dodawać po łyżce cukru,gdy piana będzie sztywna
i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C
przez 1,5 godz.
Blacha najlepiej 24x36 cm ponieważ
sernik bardzo rośnie:
Po upieczeniu nie wyjmujemy od
razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15-30 min.po tym czasie
wyjmujemy sernik na blat.