wtorek, 13 marca 2018

Sernik na kruchym spodzie


Sernik na kruchym spodzie
Kruchy spód:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
3 żółtka
pół kostki Kasi
1 łyżeczka proszku do pieczenie
Wyrobić ciasto z podanych składników i wstawić do lodówki na 30 min.(jeśli ciasto bardzo się klei dosypać trochę mąki.
Piekarnik nagrzać do temp. 200 C,wyłożyć ciasto kruche na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,równo rozwałkować,i piec ok.15 min.w tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
0,5 litra śmietany 30 %
8 jajek
2 budynie śmietankowe
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
niepełna szkl.cukru

Przygotowanie:
Do misy wrzucić ser,śmietanę,proszek budyniowy i żółtka,oraz proszek do pieczenia,wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
W oddzielnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodawać po łyżce cukru,gdy piana będzie sztywna i lśniąca przełożyć ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 1,5 godz.
Blacha najlepiej 24x36 cm ponieważ sernik bardzo rośnie:

Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 15-30 min.po tym czasie wyjmujemy sernik na blat.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...