Drób w zalewie imbirowej
Składniki:
kawałek (ok. 40 g) korzenia imbiru
sól
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
150 ml + 2 łyżki oleju
5 łyżek soku z limonki
4 udka kurczaka (po ok. 150 g)
4 filety z piersi kurczaka (po ok. 125 g)
1 ogórek D 1 cebula
3-4 łyżki octu winnego
szczypta cukru
pieprz
300 g jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki sezamu (czarnego i białego)
3-4 łyżki syropu klonowego albo płynnego miodu
sałata do dekoracji
Przygotowanie:
Imbir
obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, drobno posiekaj. Papryczkę chili
rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, pokrój w kosteczkę. Imbir, czosnek
i chili wymieszaj z 150 ml oleju i sokiem z limonki.
Mięso umyj, osusz. Każde udko pokrój
na 2 części. Pokrojone udka i filety włóż do miseczki. Polej marynatą
imbirową, dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na minimum 6
godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane uda i filety wyjmij, oczyść
z kawałeczków imbiru, czosnku i chili. Marynatę zachowaj. Mięso ułóż
na blasze. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do
temperatury 200°C. Piecz 35-40 minut.
Ogórek
umyj, nie obieraj, pokrój w plasterki lub posiekaj. Cebulę obierz, pokrój
w kosteczkę, wymieszaj z ogórkami. Ocet winny utrzyj z solą,
pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Polej tym
ogórki z cebulą. Odstaw na 30 minut. Jogurt przypraw pieprzem i solą.
Odłożoną marynatę wymieszaj z syropem klonowym lub miodem. Posmaruj nią
mięso ok. 5 minut przed wyjęciem z pieca. Upieczone mięso posyp sezamem.
Podawaj z jogurtem oraz sałatką ogórkową.