Kapuśniaki
Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 3/4 kostki
jajka 2 sztuki
śmietana kwaśna 2 łyżki
sól, proszek do pieczenie 1 łyżeczka
farsz:
kapusta kiszona 1/2 kg
pieczarki 50-60 dag
grzyby suszone garść
cebula 1
olej
sól, pieprz, sos sojowy
Przygotowanie:
Mąkę wysypać na
stolnicę, dodać proszek do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli, dodać margarynę,
posiekać nożem, wbić jajka i dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto, włożyć do
lodówki.
Kapustę obgotować krótko, trochę przesiekać.
Grzyby suszone namoczyć, ugotować.
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno pieczarki i ugotowane grzyby, dusić do odparowania płynu, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, na brzegu ułożyć wałek farszu, zawinąć ciasto, odciąć, pokroić na kawałki, posmarować rozmąconym jajkiem, piec ok 23 min w 190 st, podawać z barszczykiem
Kapustę obgotować krótko, trochę przesiekać.
Grzyby suszone namoczyć, ugotować.
Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pokrojone drobno pieczarki i ugotowane grzyby, dusić do odparowania płynu, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, na brzegu ułożyć wałek farszu, zawinąć ciasto, odciąć, pokroić na kawałki, posmarować rozmąconym jajkiem, piec ok 23 min w 190 st, podawać z barszczykiem