środa, 14 marca 2018

Sernik trójkolorowy z polewą


Sernik trójkolorowy z polewą

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 czerwony kisiel
1 łyżka kakao
½ szklanki suchego maku

Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, stopniowo dodając jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Gotowe ciasto podzielić na trzy równe części.. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, kakao do trzeciej mak.

Masa serowa składniki:
1,5 kg sera białego
 2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
2 Łyżki mąki ziemniaczanej
8 jajek
kilka kropel olejku cytrynowego

Wykonanie masy serowej:
Białka ubić na sztywna pianę. Ser zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym na pulchna masę, stopniowo dodając żółtka, zmielony ser, mąkę ziemniaczaną i olejek cytrynowy. Na końcu dodać pianę z białek.

Ułożenie placka na blasze:
 Natłuszczoną i opruszoną bułką tartą blachę o wymiarach 36x23 cm wypełniamy masą serowa. Na jej powierzchni kupkami naprzemiennie układamy ciasto z kisielem, kakaowe i ciasto makowe. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez 50-60 min. Po upieczeniu sernik polewamy polewą.

Polewa śmietanowa:
Składniki:
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
1 cukier waniliowy
5 dag  masła

Wykonanie:
Cukry wymieszać z mlekiem i podgrzać na wolnym ogniu ciągle mieszając, dodać masło. Całość chwilę wolno gotować do czasu połączenia się wszystkich składników i zgęstnienia masy, poczym odstawić i jeszcze ciepłą polewa przyozdobić wierzch sernika. Można udekorować orzechami.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...