Sernik trójkolorowy z polewą
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
6 jajek
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżki oleju
1 czerwony kisiel
1 łyżka kakao
½ szklanki suchego maku
Wykonanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem pudrem
i cukrem waniliowym na pulchną masę, stopniowo dodając jajka, mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz olej. Gotowe ciasto podzielić na trzy równe
części.. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, kakao do trzeciej mak.
Masa serowa składniki:
1,5 kg sera białego
2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
2 Łyżki mąki ziemniaczanej
8 jajek
kilka kropel olejku cytrynowego
Wykonanie masy serowej:
Białka ubić na sztywna pianę.
Ser zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym na pulchna masę, stopniowo dodając żółtka, zmielony ser, mąkę
ziemniaczaną i olejek cytrynowy. Na końcu dodać pianę z białek.
Ułożenie placka na blasze:
Natłuszczoną i opruszoną bułką tartą blachę o
wymiarach 36x23 cm wypełniamy masą serowa. Na jej powierzchni kupkami
naprzemiennie układamy ciasto z kisielem, kakaowe i ciasto makowe. Tak
przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku i pieczemy w temperaturze
170 stopni C przez 50-60 min. Po upieczeniu sernik polewamy polewą.
Polewa śmietanowa:
Składniki:
1 szklanka cukru
½ szklanki mleka
1 cukier waniliowy
5 dag masła
Wykonanie:
Cukry wymieszać z mlekiem i
podgrzać na wolnym ogniu ciągle mieszając, dodać masło. Całość chwilę wolno
gotować do czasu połączenia się wszystkich składników i zgęstnienia masy,
poczym odstawić i jeszcze ciepłą polewa przyozdobić wierzch sernika. Można
udekorować orzechami.