Chleb pszenno-żytni z foremki
Składniki
450g mąki pszennej chlebowej typ 650
3 kopiaste łyżki mąki żytniej
ok. 30g (max.50g) miękkiego masła
250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml)
1 torebka drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba
Przygotowanie
Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce,
wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką
w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie przekładamy ciasto do
wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do
wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.
Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 210 stopni Celsjusza.
Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chleb byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chleb pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chleb mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.
Czas pieczenia 50 minut.
Po upieczeniu chleb zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chleb dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.
Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chleb byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chleb pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chleb mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.
Czas pieczenia 50 minut.
Po upieczeniu chleb zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chleb dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.