środa, 14 marca 2018

Chleb pszenno-żytni z foremki


Chleb pszenno-żytni z foremki

Składniki
450g mąki pszennej chlebowej typ 650
3 kopiaste łyżki mąki żytniej
ok. 30g (max.50g) miękkiego masła
250ml letniej wody (w razie potrzeby można dolać jeszcze 50ml)
1 torebka drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba

Przygotowanie

Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut.
Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.
Wyrośnięte ciasto posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza.
Ja mam niski piekarnik, więc wyższa temperatura sprawiłaby, że mój chleb byłby zbyt spieczony z wierzchu, w normalnym piekarniku chleb pieczemy w 220 stopniach. jeżeli okazałoby się, że chleb mocno się zarumienia po 20 minutach można obniżyć temp. do 190-200stopni.
Czas pieczenia 50 minut.
Po upieczeniu chleb zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Najlepiej zacząć kroić chleb dopiero po 2 godzinach jego odpoczynku.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...