środa, 14 marca 2018

Mielone z majonezem


Mielone z majonezem
Składniki:

700 g mielonej karkówki wieprzowej
1 mała bułka pszenna
1 jajko
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso  pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie uformowałam kotlety, które lekko obtoczyłam w bułce tartej. Patelnię nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około 10 min).Następnie  na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. 

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...