Mielone z majonezem
Składniki:
700 g mielonej karkówki wieprzowej
1 mała bułka pszenna
1 jajko
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy dijon
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez
maszynkę razem z namoczoną i wyciśniętą bułką. Do tak przygotowanego mięsa
wbiłam jajko, dodałam majonez, sól pieprz, pokrojoną w drobną koteczkę cebulę i
zmiażdżony przez praskę czosnek. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min.
Następnie uformowałam kotlety, które lekko obtoczyłam w bułce tartej. Patelnię
nagrzałam, wlałam 3 łyżki oleju i smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia
(około 10 min).Następnie na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w
piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu.
Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut.