wtorek, 13 marca 2018

Zapiekany chlebek


Zapiekany chlebek

 

Składniki:

1 duży bochenek wiejskiego chleba
12 plasterków szynki wiejskiej (ok. 20 dag)
3 kulki sera mozzarella
30 dag sera gouda
1 duży pęczek dymki
10 dag masła
2-3 ząbki czosnku
1 opakowanie ziół prowansalskich
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Mozzarellę odsączyć, pokroić w półplasterki. Goudę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dymkę umyć, osuszyć, posiekać. Do miękkiego masła wsypać zioła prowansalskie, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, dobrze wymieszać.

2. Bochenek chleba ponacinać ukośnie w odległości trzech i pół centymetra - najpierw wzdłuż, następnie wszerz, tworząc grubą kratę. Nacięcia powinny być głębokie (trzeba zostawić nienacięte dwa i pół centymetry od dołu, żeby bochenek się nie rozpadł).

3. W nacięcia nakładać po łyżeczce masła ziołowego (łyżkę zostawić), wkładać mozzarellę, goudę, szynkę i 3/4 dymki. Wierzch posmarować resztą masła. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180°C. Jeszcze gorący posypać resztą dymki, podawać od razu.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...