Zapiekany chlebek
Składniki:
1 duży bochenek wiejskiego chleba
12 plasterków szynki wiejskiej (ok. 20 dag)
3 kulki sera mozzarella
30 dag sera gouda
1 duży pęczek dymki
10 dag masła
2-3 ząbki czosnku
1 opakowanie ziół prowansalskich
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Mozzarellę odsączyć, pokroić
w półplasterki. Goudę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dymkę umyć,
osuszyć, posiekać. Do miękkiego masła wsypać zioła prowansalskie, dodać
rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, dobrze wymieszać.
2. Bochenek chleba ponacinać ukośnie w odległości trzech i pół centymetra - najpierw wzdłuż, następnie wszerz, tworząc grubą kratę. Nacięcia powinny być głębokie (trzeba zostawić nienacięte dwa i pół centymetry od dołu, żeby bochenek się nie rozpadł).
3. W nacięcia nakładać po łyżeczce masła ziołowego (łyżkę zostawić), wkładać mozzarellę, goudę, szynkę i 3/4 dymki. Wierzch posmarować resztą masła. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180°C. Jeszcze gorący posypać resztą dymki, podawać od razu.
2. Bochenek chleba ponacinać ukośnie w odległości trzech i pół centymetra - najpierw wzdłuż, następnie wszerz, tworząc grubą kratę. Nacięcia powinny być głębokie (trzeba zostawić nienacięte dwa i pół centymetry od dołu, żeby bochenek się nie rozpadł).
3. W nacięcia nakładać po łyżeczce masła ziołowego (łyżkę zostawić), wkładać mozzarellę, goudę, szynkę i 3/4 dymki. Wierzch posmarować resztą masła. Zapiekać ok. 25 min w temp. 180°C. Jeszcze gorący posypać resztą dymki, podawać od razu.