Delikatne ciasto do
porannej kawy
Składniki:
6 jajek
20 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 2 łyżki kisielu cytrynowego i malinowego
1 słoik konfitury morelowej
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka
utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy żółtkowej. Mąkę przesiej
z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozdziel. Do
jednej części dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej - malinowy.
Dwie foremki keksowe wyłóż pergaminem. Na spodzie jednej rozsmaruj ciasto malinowe. Do drugiej nałóż biszkopt cytrynowy. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź. Każdy placek przetnij wzdłuż na pół. Konfiturę podgrzej, przetrzyj.. Krawędzie pasków ciasta posmaruj częścią konfitury. Zlep, tak aby kolory układały się w szachownicę.
Dwie foremki keksowe wyłóż pergaminem. Na spodzie jednej rozsmaruj ciasto malinowe. Do drugiej nałóż biszkopt cytrynowy. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź. Każdy placek przetnij wzdłuż na pół. Konfiturę podgrzej, przetrzyj.. Krawędzie pasków ciasta posmaruj częścią konfitury. Zlep, tak aby kolory układały się w szachownicę.