wtorek, 13 marca 2018

Delikatne ciasto do porannej kawy


Delikatne ciasto do porannej kawy

Składniki:

6 jajek
20 dag cukru
15 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
po 2 łyżki kisielu cytrynowego i malinowego
1 słoik konfitury morelowej

Sposób przygotowania:

 Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Białka ubij na sztywno. Dodaj do masy żółtkowej. Mąkę przesiej z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Ciasto rozdziel. Do jednej części dodaj kisiel cytrynowy, do drugiej - malinowy.

 Dwie foremki keksowe wyłóż pergaminem. Na spodzie jednej rozsmaruj ciasto malinowe. Do drugiej nałóż biszkopt cytrynowy. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź. Każdy placek przetnij wzdłuż na pół. Konfiturę podgrzej, przetrzyj.. Krawędzie pasków ciasta posmaruj częścią konfitury. Zlep, tak aby kolory układały się w szachownicę.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...