Kotleciki z twarogiem
Składniki:
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz,
4 łyżki twarogu startego na dużych oczkach tarki,
1 jajko,
bułka tarta wg potrzeby,
olej do smażenia.
Mieszanka warzywna:
Składniki:
1 cebula,
2 mniejsze cukinie,
4 marchewki,
1 czerwona papryka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz.
Wykonanie:
Cebulę
i czosnek obrać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez
praskę. Natkę pietruszki posiekać. Mielone mięso włożyć do miski. Posolić,
doprawić pieprzem. Dołożyć czosnek, cebulę i natkę. Dobrze wymiesić.
Wmieszać twaróg i jajo. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt rzadka, zagęścić
ją niewielką ilością bułki tartej. Z masy mięsnej formować nieduże
kotleciki (żeby ułatwić sobie pracę, zwilżmy dłonie) i na rozgrzanym oleju
powoli smażyć z obu stron na złoto. Cebulę obrać i pokroić
w talarki. Cukinię, marchew i paprykę oczyścić, drobno pokroić. Na
patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć marchew
z papryką i podsmażyć. Na koniec dołożyć cukinię i krótko razem
podsmażyć. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Kiedy nieco zmiękną (muszą
jednak pozostać al dente - lekko chrupiące), zdjąć z ognia. Serwować
z i ryżem.