wtorek, 13 marca 2018

Kotleciki z twarogiem


Kotleciki z twarogiem

Składniki:

1 cebula,
2 ząbki czosnku,
600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz,
      4 łyżki twarogu startego na dużych oczkach tarki,
1 jajko,
bułka tarta wg potrzeby,
olej do smażenia.
Mieszanka warzywna:

Składniki:

1 cebula,
2 mniejsze cukinie,
4 marchewki,
      1 czerwona papryka,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz.

Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki posiekać. Mielone mięso włożyć do miski. Posolić, doprawić pieprzem. Dołożyć czosnek, cebulę i natkę. Dobrze wymiesić. Wmieszać twaróg i jajo. Jeśli mieszanka wydaje się zbyt rzadka, zagęścić ją niewielką ilością bułki tartej. Z masy mięsnej formować nieduże kotleciki (żeby ułatwić sobie pracę, zwilżmy dłonie) i na rozgrzanym oleju powoli smażyć z obu stron na złoto. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Cukinię, marchew i paprykę oczyścić, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dołożyć marchew z papryką i podsmażyć. Na koniec dołożyć cukinię i krótko razem podsmażyć. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Kiedy nieco zmiękną (muszą jednak pozostać al dente - lekko chrupiące), zdjąć z ognia. Serwować z  i ryżem. 

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...