Golonka w miodzie
Składniki
mała golonka wieprzowa
sól
cebula
po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
łyżka przyprawy do grilla
szklanka piwa i bulionu
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Golonkę umyj i włóż do garnka
z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj na miękko na
wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia.
Skórę na golonce posmaruj przeciśniętym przez praskę
czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą
ilością bulionu i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C.
Systematycznie polewaj wypieczonym sosem.
Kiedy
na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonkę miodem.
Polewając od czasu do czasu, dopiecz mięso do przyrumienienia.