środa, 11 kwietnia 2018

Golonka w miodzie


Golonka w miodzie

Składniki

mała golonka wieprzowa
sól
cebula
po 6 ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ząbki czosnku
łyżka przyprawy do grilla
szklanka piwa i bulionu
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Golonkę umyj i włóż do garnka z wodą. Dodaj obraną, przekrojoną cebulę, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Ugotuj na miękko na wolnym ogniu. Wyjmij golonki z garnka i odłóż do schłodzenia.
Skórę na golonce posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawą do grilla. Włóż do brytfanny, podlej piwem, małą ilością bulionu i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C. Systematycznie polewaj wypieczonym sosem.
Kiedy na mięsie zacznie tworzyć się chrupiąca skórka, posmaruj golonkę miodem. Polewając od czasu do czasu, dopiecz mięso do przyrumienienia.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...