Składniki
6 kromek chleba tostowego
4 jajka
3 duże czerwone papryki
1 op. (ok. 45 dag) mrożonej zielonej fasolki
szparagowej
2 ząbki czosnku
1 cebulka
20 dag podsuszanej cienkiej kiełbasy
1 łyżka oleju
sól
pieprz
suszone zioła prowansalskie
tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć fasolkę (bez rozmrażania). Gdy woda ponownie
zawrze, gotuj fasolę 7 minut. W tym czasie żaroodporną formę posmaruj
tłuszczem.
Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Spód natłuszczonej formy wyłóż tostami.
Kiełbasę potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kiełbasę oraz warzywa. Smaż 7 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do formy. Jajka kolejno wbijaj do miseczki. Zrób dołeczki w składnikach zapiekanki. Wlej jajka, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Oprósz solą i pieprzem. Piecz 20 minut w 180 st. C (góra i dół).
Papryki rozetnij, oczyść z pestek. Strąki opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Fasolkę odcedź, przelej na sitku zimną wodą i dobrze osącz. Spód natłuszczonej formy wyłóż tostami.
Kiełbasę potnij w plasterki. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dołóż kiełbasę oraz warzywa. Smaż 7 minut. Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Przełóż do formy. Jajka kolejno wbijaj do miseczki. Zrób dołeczki w składnikach zapiekanki. Wlej jajka, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Oprósz solą i pieprzem. Piecz 20 minut w 180 st. C (góra i dół).