środa, 11 kwietnia 2018

Mielone z marchewką


Mielone z marchewką

Składniki

 70 dag mielonego mięsa,
jajko,
1 kg marchewki,
2-3 łyżki śmietany 30 proc.,
szklanka wywaru mięsnego,
duża cebula,
pęczek natki pietruszki,
6 łyżek masła,
2 łyżki mąki,
sucha bułka,
 szklanka mleka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.

Wykonanie:
 Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem, zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę.
 Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do mięsa dodaj namoczoną w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz jajko, a następnie dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.
  Marchewkę oprósz posiekaną natką pietruszki, wyłóż na talerz. Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np. orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...