Mielone
z marchewką
Składniki
70 dag mielonego mięsa,
jajko,
1 kg marchewki,
2-3 łyżki śmietany 30 proc.,
szklanka wywaru mięsnego,
duża cebula,
pęczek natki pietruszki,
6 łyżek masła,
2 łyżki mąki,
sucha bułka,
szklanka mleka,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w
grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem,
zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką
przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę.
Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do
mięsa dodaj namoczoną w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz jajko, a następnie
dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.
Marchewkę oprósz posiekaną natką pietruszki,
wyłóż na talerz. Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np.
orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo.