JARSKIE GOŁĄBKI
Składniki
1 główka białej kapusty
25 dag żółtej soczewicy
50 dag pieczarek
2 cebule
20 dag żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki mąki
1 l bulionu warzywnego
5 dag masła
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
Przygotowanie:
Kapustę
umyć, usunąć głąb, zagotować w osolonym wrzątku. Zdjąć 12 liści. Jedną
cebulę posiekać, soczewicę opłukać, razem podsmażyć na 1/2 oleju, doprawić
solą, pieprzem, oregano. Zalać 1/2 bulionu, gotować 15 min. Przecedzić (wywar
zachować).
Ser zetrzeć na tarce o grubych
otworach, połowę natki posiekać, wymieszać z odsączoną soczewicą. Liście
kapusty rozłożyć na płask, na środek nakładać nadzienie
z soczewicy, zwinąć jak najściślej, obwiązać nitką, obsmażyć na reszcie
oleju.
Gołąbki
gotować w reszcie bulionu 15 min. Cebulę i pieczarki oczyścić,
pokroić, podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z wywarem z soczewicy,
dodać do grzybów, doprawić solą, pieprzem, gałką, zagotować. Wlać do gołąbków.
Posypać resztą natki.