wtorek, 24 kwietnia 2018

JARSKIE GOŁĄBKI


JARSKIE GOŁĄBKI


Składniki

1 główka białej kapusty
25 dag żółtej soczewicy
50 dag pieczarek
2 cebule
20 dag żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki mąki
1 l bulionu warzywnego
5 dag masła
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano
Przygotowanie:
Kapustę umyć, usunąć głąb, zagotować w osolonym wrzątku. Zdjąć 12 liści. Jedną cebulę posiekać, soczewicę opłukać, razem podsmażyć na 1/2 oleju, doprawić solą, pieprzem, oregano. Zalać 1/2 bulionu, gotować 15 min. Przecedzić (wywar zachować).
Ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, połowę natki posiekać, wymieszać z odsączoną soczewicą. Liście kapusty rozłożyć na płask, na środek nakładać nadzienie z soczewicy, zwinąć jak najściślej, obwiązać nitką, obsmażyć na reszcie oleju.
Gołąbki gotować w reszcie bulionu 15 min. Cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić, podsmażyć na maśle. Mąkę wymieszać z wywarem z soczewicy, dodać do grzybów, doprawić solą, pieprzem, gałką, zagotować. Wlać do gołąbków. Posypać resztą natki.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...