Sernik "Złota rosa"
Składniki
Spód:
250 g mąki pszennej
100 g masła
1 małe jajko + 2 żółtka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sernik:
1,2 kg dobrej jakości sera twarogowego
1 op. cukru wanilinowego
1 i 1/3 szkl. cukru
4 żółtka + 1 jajko
2 op. budyniu waniliowego
nasionka z 1 laski wanilii
1 szkl. oleju
2 szkl. mleka
1 cytryna
Beza:
6 białek
1 szkl. cukru
szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mieszamy z
cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy masło starte na
dużych oczkach tarki, całość siekamy. Na koniec dodajemy żółtka oraz jajko.
Wyrabiamy do połączenia.
Gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wykładamy dno blaszki (21x32cm, wyłożona papierem do pieczenia) i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy przez około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym
Gładkie ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzonym ciastem wykładamy dno blaszki (21x32cm, wyłożona papierem do pieczenia) i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy przez około 10-13 minut w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni.
Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe
składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Przygotowaną masę serową ostrożnie (jest jej dużo i jest dość rzadka) przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut.
Przygotowaną masę serową ostrożnie (jest jej dużo i jest dość rzadka) przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut.
Na 5-10 minut przed końcem pieczenia sernika, ubijamy
bezę: białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę dodając do nich po 1
łyżce cukru.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie wykładamy na niego ubitą pianę z białek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 15 minut (do lekkiego zezłocenia), zmniejszając temperaturę grzania do 150-160 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około 5 minut, następnie przenosimy na blat kuchenny (do lodówki dajemy dopiero po CAŁKOWITYM wystudzeniu
Sernik wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie wykładamy na niego ubitą pianę z białek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 15 minut (do lekkiego zezłocenia), zmniejszając temperaturę grzania do 150-160 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim sernik na około 5 minut, następnie przenosimy na blat kuchenny (do lodówki dajemy dopiero po CAŁKOWITYM wystudzeniu