Rurki z kremem z serka mascarpone.
Składniki
ciasto francuskie 1 opakowanie
krem mascarpone
jajko 1 szt. do posmarowania
cukier trzcinowy do posypania
Krem mascarpone:
200 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (do smaku)
aromat waniliowy
Przygotowanie
Przygotowanie kremu:
Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone oraz kilka kropli esencji
waniliowej.
Przez chwilę mikserem mieszamy na wolnych obrotach do
połączenia się serka z ubitą śmietaną.
Wykonanie rurek:
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 20 równych pasków. Paski ciasta nawijamy na foremki.
Ciasto francuskie po rozwinięciu kroimy na 20 równych pasków. Paski ciasta nawijamy na foremki.
Nawinięte ciasto na foremkach smarujemy jajkiem i
posypujemy cukrem trzcinowym. Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza około
15-20 minut, do zarumienienia się rurek.
Upieczone rurki delikatnie zdejmujemy z foremek i
studzimy.
Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą rękawa
cukierniczego z końcówką, ja jako końcówki użyłam foremki od rurek.
Nadziane kremem rurki wstawiamy na 1-2 godziny do
lodówki.
Po
tym czasie możemy konsumować jako dodatek słodki do popołudniowej lub porannej
kawy.