Sałatka warstwowa z rzodkiewką
Składniki:
2 pęczki
rzodkiewki
1 pęczek
szczypiorku
ok. 200 g
sera żółtego
kilka
liści sałaty lodowej
3 jajka
ugotowane na twardo
puszka
kukurydzy
ok. 200 g
szynki
niepełna
szklanka drobnego makaronu (np. koraliki)
mały kubeczek
śmietany 12%
3 łyżki
majonezu
1 ząbek
czosnku
sól
pieprz
Sposób
przygotowania:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Szynkę i jajka pokroić w kostkę, sałatę porwać na drobne kawałki. Kukurydzę
odsączyć z zalewy. Szczypiorek posiekać. Ser i rzodkiewki zetrzeć na grubych
oczkach tarki.
Przygotować
sos: śmietanę wymieszać z majonezem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
W salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, szynka, połowa sosu, kukurydza wymieszana z jajkami, sałata, reszta sosu, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka. Każdą warstwę można dodatkowo delikatnie posolić.
W salaterce układać od dołu warstwy składników w kolejności: makaron, szynka, połowa sosu, kukurydza wymieszana z jajkami, sałata, reszta sosu, ser żółty, szczypiorek, rzodkiewka. Każdą warstwę można dodatkowo delikatnie posolić.