Pulpety
z drobiu z warzywami
Składniki:
50 dag mielonego mięsa drobiowego,
najlepiej z indyka,
3 łyżki bułki tartej,
jajko,
pęczek świeżej natki pietruszki,
2 średnie marchewki,
litr bulionu drobiowego,
średniej wielkości cebula,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Marchewkę obierz, następnie wrzuć ją do
gorącego bulionu i ugotuj. Wyjmij, po czym całkowicie przestudź. Chłodną pokrój
w dość drobną kosteczkę.
Obierz cebulę, a następnie bardzo drobno ją
posiekaj. Umyj, osusz i posiekaj połowę natki pietruszki.
Do mielonego mięsa drobiowego wbij jajko,
dodaj bułkę tartą, pokrojoną marchewkę oraz posiekaną cebulę i posiekaną natkę
pietruszki. Masę mięsną przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj 3-4 łyżki zimnej
wody i wyrób wszystko na jednolitą masę.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej małe
pulpety. Wrzucaj je następnie ostrożnie do gorącego bulionu i gotuj na małym
ogniu przez około 20 minut.
Ugotowane pulpety wyjmij następnie z wywaru
łyżką cedzakową. Podawaj je udekorowane świeżą natką. Jako dodatek serwuj
pikantne sosy oraz ryż lub makaron. Pulpeciki
dobrze sprawdzą się nie tylko na ciepło, ale także jako przekąska na zimno -
np. na imprezie. Będą wspaniale smakowały podane z gęstymi, ostrymi dipami i
sałatkami.