Smalczyk z mięsem i warzywami
Składniki
500g łopatki wieprzowej
2 średnie marchewki(lub jedną dużą)
1 pietruszka
pół selera
duża cebula
4-5 ząbków czosnku
3 kostki smalcu
sól pieprz
Przygotowanie
Mięso
kroimy jak na gulasz. Do garnka dajemy pół kostki smalcu i wrzucamy mięso, Jak
trochę się podsmaży dodajemy pokrojone w spore kawałki warzywa
i rozgniecione 3 ząbki czosnku, dusimy do miękkości, możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą i pieprzem
mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa,
przemielone dajemy do garnka i dodajemy smalec i jak się rozpuści wyłączamy gaz jeszcze doprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty pozostały czosnek ,przelewamy do słoiczków i zostawiamy do wystygnięcia, następnie do lodówki.
i rozgniecione 3 ząbki czosnku, dusimy do miękkości, możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą i pieprzem
mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa,
przemielone dajemy do garnka i dodajemy smalec i jak się rozpuści wyłączamy gaz jeszcze doprawiamy do smaku i dodajemy wyciśnięty pozostały czosnek ,przelewamy do słoiczków i zostawiamy do wystygnięcia, następnie do lodówki.