środa, 16 maja 2018

Gulasz z fasolą


Gulasz z fasolą

Składniki

60 dag filetów z kurczaka
2 duże marchewki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
suszony majeranek
natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

 Obie fasole przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Marchewki obierz, potnij w cienkie plasterki. Filety opłucz, osusz, pokrój w kostkę.
 Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim kurczaka. Mięso wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę i mięso. Chwilę smaż razem. Podlej 2 szklankami wrzątku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dodaj osączoną białą i czerwoną fasolę.
Gulasz przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką. 




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...