Składniki
60 dag filetów z kurczaka
2 duże marchewki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka białej fasoli
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
słodka i ostra papryka w proszku
suszony majeranek
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Obie fasole przełóż na sitko, pozostaw tak, aż
ociekną z zalewy. Marchewki obierz, potnij w cienkie plasterki. Filety opłucz,
osusz, pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim kurczaka. Mięso wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę i mięso. Chwilę smaż razem. Podlej 2 szklankami wrzątku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dodaj osączoną białą i czerwoną fasolę.
Gulasz przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim kurczaka. Mięso wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę i mięso. Chwilę smaż razem. Podlej 2 szklankami wrzątku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dodaj osączoną białą i czerwoną fasolę.
Gulasz przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką.