środa, 16 maja 2018

Fale dunaju


Fale dunaju


Składniki

2 kostki margaryny
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
wiśnie z kompotu
2 budynie śmietankowe
800 ml. mleka
2 tabliczki czekolady
200 ml. śmietanki 30 %

Przygotowanie

Ciasto:
1 kostkę margaryny rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i mleko. Formę prostokątną do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Wykładamy jasną część ciasta, na to część z kakao i układamy wiśnie lekko je dociskając. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczmy około 35 minut w 180 st. C
Krem:
Budyń gotujemy i ostudzamy. Miksujemy z 1 kostką margaryny. Wykładamy na ostudzone ciasto.
Polewa:
W rondelku podgrzewamy śmietankę i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, masa musi być gładka i lśniąca. Ostudzamy. Polewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki by stężało.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...