Miód z mniszka
Składniki
1000 główek kwiatów mniszka (bez łodyżek)
2 litry wody
2 kg cukru
Przygotowanie
Kwiaty mniszka tuż po zebraniu rozkładamy na białym
papierze lub ściereczce - zostawiamy na jakiś czas aby pozbyć się wszelkich
żywych istotek. Czyste kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody,
zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 20 minut.
Całość odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie tego czasu kwiaty przecedzamy (możemy je
wycisnąć w dłoniach aby wydobyć jak najwięcej naparu). Do przecedzonego naparu
dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn (ten również najlepiej przecedzić
dodatkowo przez sitko). Stawiamy na ogień i na wolnym ogniu gotujemy ok 2
godzin (im dłużej gotujemy tym nasz syrop będzie gęściejszy). Gotowy, gorący
syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub szklanych buteleczek, przekręcamy
do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy do
wystudzenia.
Syrop odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Możemy go
przechowywać kilka miesięcy.