Puchatek - ciasto z agrestem Siostry
Anastazji
Składniki
Ciasto:
8 żółtek
200 g masła
150-160 g cukru pudru
200 g mąki
1 op. cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białkowa pianka (składniki dzielimy na połowę!):
8 białek
140 g drobnego cukru
100 g płatków migdałowych
Masa śmietanowa:
500 ml śmietanki 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
1 l kompotu z agrestu
Przygotowanie
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem oraz
cukrem wanilinowym na puch. Do jasnej, puszystej masy maślanej dodajemy po
jednym żółtku (miksujemy przez około 15 sekund aż żółtko wkręci się do masy i
dopiero dodajemy następne).
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto wylewamy do dwóch blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera zmniejszamy i dodajemy suche składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto wylewamy do dwóch blaszek (21x32cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Odkładamy na bok.
Przygotowujemy piankę białkową. Składniki warto
podzielić na połowę i przygotowywać osobno (chyba, że mamy możliwość piec oba
placki na raz).
Cztery białka przekładamy do szklanej lub metalowej miski i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy 70 g cukru i ubijamy dalej.
Piankę białkową wykładamy na powierzchni jednego ucieranego ciasta, wyrównujemy. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi (50g).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do zarumienienia).
Postępując wg powyższych instrukcji pieczemy drugie ciasto.
Cztery białka przekładamy do szklanej lub metalowej miski i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy 70 g cukru i ubijamy dalej.
Piankę białkową wykładamy na powierzchni jednego ucieranego ciasta, wyrównujemy. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi (50g).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut (lub do zarumienienia).
Postępując wg powyższych instrukcji pieczemy drugie ciasto.
Trzy łyżeczki żelatyny przesypujemy do garnuszka i
zalewamy je około 1/5 szklanki zimnej wody lub mleka, odstawiamy do
napęcznienia. Następnie podgrzewamy krótko (tylko do rozpuszczenia!) na
niewielkim ogniu.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę, krótko miksujemy (zawsze warto wpierw do żelatyny dodać trochę ubitej śmietany, by w ten sposób wyrównać temperatury).
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę, krótko miksujemy (zawsze warto wpierw do żelatyny dodać trochę ubitej śmietany, by w ten sposób wyrównać temperatury).
Bitą śmietanę łączymy z osączonym agrestem,
rozprowadzamy na jednym z upieczonych, wystudzonych ciast. Przykrywamy drugim
ciastem.