środa, 16 maja 2018

Rosół


Rosół

Składniki
1 porcja rosołowa z kaczki
1/2 kg wołowiny
3 ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1 mała bulwa selera
1 por
3 duże cebule
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
gałązki lubczyku
natka pietruszki

Przygotowanie

Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję z kaczki. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką cedzakową powstałą szumowinę.
Gotować na wolnym ogniu pól godziny.
Następnie dodać ćwiartki z kurczaka pozbawione skóry, umyte i obrane warzywa oraz upieczone lub opalone nad ogniem cebulę. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem, na wolnym ogniu, tak aby wywar tylko pyrkał, gotujemy 2 godziny
Z rosołu wyciągamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z gotowanym makaronem nitki. 


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...