Rosół
Składniki
1 porcja rosołowa z kaczki
1/2 kg wołowiny
3 ćwiartki z kurczaka
3 marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1 mała bulwa selera
1 por
3 duże cebule
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
gałązki lubczyku
natka pietruszki
Przygotowanie
Do dużego garnka włożyć wołowinę i porcję z kaczki.
Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia. Zebrać łyżką cedzakową powstałą
szumowinę.
Gotować na wolnym ogniu pól godziny.
Gotować na wolnym ogniu pól godziny.
Następnie dodać ćwiartki z kurczaka pozbawione skóry,
umyte i obrane warzywa oraz upieczone lub opalone nad ogniem cebulę. Wrzucić
liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem, na wolnym ogniu, tak aby wywar
tylko pyrkał, gotujemy 2 godziny
Z rosołu wyciągamy warzywa, doprawiamy solą i
pieprzem. Wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Podajemy z gotowanym
makaronem nitki.