Sernik zielone jabłuszko
Składniki
Sernik:
1 kg zmielonego twarogu
12 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie)
Masa adwokatowa:
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
250 ml adwokatu
Marmolada jabłkowa:
1,5 kg jabłek (po obraniu)
3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej)
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona)
4 łyżeczki żelatyny
1 śmietanfix
3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe
Przygotowanie
Wymiary formy 37 cm x 24 cm
Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia.
Zmielony twaróg rozcieramy, dodajemy budyń w proszku, połowę cukru, cukier
wanilinowy, żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do masy serowej dodajemy
stopniowo pianę, dokładnie mieszając. Sernik wkładamy do dobrze nagrzanego
piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia.
Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na
białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową
smarujemy zimny sernik.
Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je
do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które
muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretki i
dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia i zimną, lekko tężejącą
marmoladę wykładamy na sernik z masą.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na
sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy
wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę
jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy.