sobota, 12 maja 2018

Sernik zielone jabłuszko


Sernik zielone jabłuszko


Składniki

Sernik:
1 kg zmielonego twarogu
12 jajek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy (bez cukru)
30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie)
Masa adwokatowa:
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
250 ml adwokatu
Marmolada jabłkowa:
1,5 kg jabłek (po obraniu)
3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej)
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona)
4 łyżeczki żelatyny
1 śmietanfix
3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo: starte orzechy lub wiórki kokosowe

Przygotowanie

Wymiary formy 37 cm x 24 cm
Zaczynamy od sernika. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywnej piany dodajemy połowę cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia. Zmielony twaróg rozcieramy, dodajemy budyń w proszku, połowę cukru, cukier wanilinowy, żółtka i dokładnie ucieramy. Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo pianę, dokładnie mieszając. Sernik wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 160°C. Gotowy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
.

Masło na masę adwokatową ucieramy z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo adwokat. Gotową smarujemy zimny sernik.
Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Do takiej gorącej marmolady dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia i zimną, lekko tężejącą marmoladę wykładamy na sernik z masą.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki) i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i śmietanfix. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Bitą śmietanę wykładamy na marmoladę jabłkową i posypujemy startymi orzechami lub kokosem. Ciasto schładzamy.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...