Biszkopt z octem
Składniki
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka octu
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki kakao - opcjonalnie do ciemnego placka
Przygotowanie
Żółtka
oddzielić od białek, dać do miski. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i proszku do
pieczenia, wymieszać łyżką do uzyskania emulsji. Białka ubić mikserem na
sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Gdy masa będzie sztywna powoli dodawać
żółtka. Następnie dodawać mąkę krupczatkę i mieszać łyżką!!! Wtedy masa będzie
puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny - wtedy ciasto nie opadnie.
Gdy chcemy uzyskać ciemny placek, należy dodać 2-3 łyżki kakao. Najlepiej dodać je do mąki i wymieszać.
Gdy chcemy uzyskać ciemny placek, należy dodać 2-3 łyżki kakao. Najlepiej dodać je do mąki i wymieszać.
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec
w temp. ok. 180 stopni ok. 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest
upieczone (patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy)
Jeśli ciasto z wierzchu przypieka się, a w środku jest jeszcze surowe, wystarczy je nakryć w piecu papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wtedy upiecze się i nie będzie spalone z wierzchu.
Jeśli ciasto z wierzchu przypieka się, a w środku jest jeszcze surowe, wystarczy je nakryć w piecu papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wtedy upiecze się i nie będzie spalone z wierzchu.