sobota, 12 maja 2018

Biszkopt z octem


Biszkopt z octem


Składniki

4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka octu
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki kakao - opcjonalnie do ciemnego placka

Przygotowanie

Żółtka oddzielić od białek, dać do miski. Do żółtek dodać łyżeczkę octu i proszku do pieczenia, wymieszać łyżką do uzyskania emulsji. Białka ubić mikserem na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier. Gdy masa będzie sztywna powoli dodawać żółtka. Następnie dodawać mąkę krupczatkę i mieszać łyżką!!! Wtedy masa będzie puszysta. Na koniec dodać sok z cytryny - wtedy ciasto nie opadnie.
Gdy chcemy uzyskać ciemny placek, należy dodać 2-3 łyżki kakao. Najlepiej dodać je do mąki i wymieszać. 
Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. ok. 180 stopni ok. 20-25 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone (patyczek po wyjęciu z ciasta musi być suchy)
Jeśli ciasto z wierzchu przypieka się, a w środku jest jeszcze surowe, wystarczy je nakryć w piecu papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wtedy upiecze się i nie będzie spalone z wierzchu.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...