Domowa mielonka drobiowa
Składniki
mięso z kurczaka 1,4 kg (filet + mięso z 2 ćwiartek)
rosół 100 ml
Przyprawy:
pieprz kolorowy 3 g
pieprz ziołowy 3 g
sól warzona 22 g
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
Przygotowanie:
Rozdrabnianie:
mięso z ćwiartek mielimy przez sitko 8 mm
mięso z ćwiartek mielimy przez sitko 8 mm
filet przepuszczamy przez szarpak lub sitko 12 mm
Zmielone mięsa wyrabiamy, podczas wyrabiania dodajemy
sos sojowy i stopniowo wszystkie przyprawy. Wyrabiamy do odpowiedniej
kleistości mięs.
W między czasie przygotowujemy słoiczki, parzymy je w
gorącej wodzie, osuszamy.
Gotowym farszem napełniamy słoiczki, do każdego
wlewamy 2-3 łyżki rosołu, zakręcamy.
Na
dno brytfanki kładziemy ściereczkę a na nią ustawiamy słoiczki. Zalewamy gorącą
wodą tak żeby przykrywki słoiczków były na wierzchu, nie zalane wodą,
pasteryzujemy.Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.
Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej:
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Przepis wg Marioli Zalewskiej