środa, 6 czerwca 2018

Salceson wieprzowy z papryką


Salceson wieprzowy z papryką


Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
4 czerwone papryki (1 paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z farszem)
nóżki wieprzowe 5 szt.
groszek zielony 1 puszka
żelatyna 50 g
Przyprawy:
 sól
pieprz czarny 1 łyżeczka
kolendra gnieciona 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
papryka słodka, mielona 1 łyżeczka
kminek cały 1 łyżeczka
majeranek - 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
Ziele angielskie mielone pół łyżeczki
Liść laurowy mielony pół łyżeczki

Przygotowanie:

Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około 2 godzin, aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy. Skórki z nóżek rozgniatamy w dłoniach. Mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10 cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatynę, dodajemy zielony groszek, pokrojoną paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy farsz. Wyrobionym farszem napełniamy papryki. Umieszczamy je w osłonce w której obkładamy naokoło papryki  farszem. Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową o średnicy 100 mm i długości 3 papryk + 10 cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu. Parzymy 1 godzinę w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.


Przepis wg. Marioli Zalewskiej

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...