Salceson wieprzowy z papryką
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg
4 czerwone papryki (1 paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z
farszem)
nóżki wieprzowe 5 szt.
groszek zielony 1 puszka
żelatyna 50 g
Przyprawy:
sól
pieprz czarny 1 łyżeczka
kolendra gnieciona 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
papryka słodka, mielona 1 łyżeczka
kminek cały 1 łyżeczka
majeranek - 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
Ziele
angielskie mielone pół łyżeczki
Liść laurowy
mielony pół łyżeczki
Przygotowanie:
Wymyte, oczyszczone nóżki i mięso z łopatki gotujemy około
2 godzin, aż mięso z nóżek będzie odchodzić od kości. Studzimy i obieramy.
Skórki z nóżek rozgniatamy w dłoniach. Mięso chude kroimy w duże kawałki 2 x 10
cm. Dodajemy szklankę wywaru z gotowania z wymieszaną w nim żelatynę, dodajemy
zielony groszek, pokrojoną paprykę, wszystkie przyprawy i dobrze wyrabiamy
farsz. Wyrobionym farszem napełniamy papryki. Umieszczamy je w osłonce w której
obkładamy naokoło papryki farszem.
Potrzebujemy 1 osłonkę poliamidową o średnicy 100 mm i długości 3 papryk + 10
cm z obu stron na dobre zawiązanie batonu. Parzymy 1 godzinę w temperaturze 80
stopni Celsjusza. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy deską obciążoną kilka
godzin i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przepis wg. Marioli Zalewskiej