Składniki:
5 kg pomidorów
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Przygotowanie:
Umyj
pomidory. Pokrój je na ćwiartki i podziel na trzy części. Wrzuć pierwszą
partię do dużego garnka i doprowadź do wrzenia. Rozgnieć tłuczkiem. Wrzuć
do tego samego garnka drugą partię pomidorów i także je rozgnieć. Po kilku
minutach zrób to samo z pozostałymi pomidorami. Gotuj pomidory na
niewielkim ogniu przez około godzinę lub dłużej, od czasu do czasu mieszając,
aż zaczną się rozpadać. Umieść nad dużą miską lub garnkiem sito. Nakładaj na
nie łyżką pomidorową pulpę i przecieraj. Otrzymany przecier przelej do
garnka. Dodaj sól i gotuj ok. 1-2 godzin do pożądanej konsystencji. Przygotuj
cztery słoiki (po 300 ml). Do każdego wsyp 1/4 łyżeczki kwasku. Wlej przecier.
Możesz go przechowywać w lodówce do miesiąca lub zapasteryzować.