środa, 6 czerwca 2018

Kawowe ciasto z bitą śmietaną

Kawowe ciasto z bitą śmietaną


Składniki:

BISZKOPT:
6 jajek
szklanka maki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
KREM KAWOWY:
500 ml. śmietany kremówki 36%
250g. serka mascarpone
szklanka cukru pudru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 łyżeczki żelatyny
GALARETKA KAWOWA:
500 ml. wody
łyżka kawy rozpuszczalnej
łyżka cukru
3 łyżeczki żelatyny
DO OZDOBY:
200 ml. śmietany kremówki
DO NASĄCZANIA BISZKOPTU:
Słaba, posłodzona jedną łyżeczką cukru herbata.

Przygotowanie:

BISZKOPT:
Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy.
Oddzielamy żółtka od białek.
Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę.
W oddzielnym naczyniu ucieramy mikserem żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej, kremowej konsystencji.

Do masy, z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy całość dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
                           
Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy.
Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] .
Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm.!
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinien sam odczepić się od dna blaszki).
KREM KAWOWY:
Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kawę i dokładnie mieszamy.
Serek, śmietanę oraz cukier miksujemy. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do niej (nie przerywając miksowania) rozpuszczoną żelatynę z kawą.
Mieszamy mikserem, aż całość nabierze gęstości.
PRZEKŁADANIE CIASTA:
Biszkopt kroimy na dwie równe części.
Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. (Im lepiej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie będzie prezentować się ciasto w efekcie końcowym).
Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.
Na biszkopt wykładamy 2/3 kremu, który równomiernie rozprowadzamy.
Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat.
Ewentualne luki pomiędzy biszkoptem a blaszką, wypełniamy biszkoptowymi ścinkami.
Biszkopt nasączamy.
Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu.
Równomiernie rozprowadzamy.
Wkładamy ciasto do lodówki i zabieramy się, za przygotowanie galaretki.
W 500 ml. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy kawę, żelatynę i cukier.
Odstawiamy do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszamy).
Galaretkę wylewamy delikatnie na górę ciasta.
Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3h., a najlepiej na całą noc.
ZDOBIENIE:
Kroimy ciasto i układamy na paterze lub talerzyku.
Każdy z kawałków ozdabiamy ubitą śmietaną, za pomocą rękawa do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce!

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...