Składniki
2 udka kurczaka
pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
3 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
sól
3/4 szklanki śmietany
pieprz
łyżka mąki pszennej
łyżka masła
2 liście laurowe
szczypta cukru
2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Umyj udka z kurczaka. Zalej je 1,5 l
zimnej wody. Dodaj obraną i umytą włoszczyznę. Gotuj przez minimum
40 minut na małym ogniu.
Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce z dużymi
oczkami. Duś 10 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z
ogórków. Przecedź wywar, włóż do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i liście
laurowe. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Dodaj uduszone ogórki i wlej resztę
soku z ogórków. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Zupę dopraw śmietaną wymieszaną z
mąką, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, obficie posyp
zieleniną.