środa, 6 czerwca 2018

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki

2 udka kurczaka
pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
3 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
sól
3/4 szklanki śmietany
pieprz
łyżka mąki pszennej
łyżka masła
2 liście laurowe
szczypta cukru
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

 Umyj udka z kurczaka. Zalej je 1,5 l zimnej wody. Dodaj obraną i umytą włoszczyznę. Gotuj przez minimum 40 minut na małym ogniu.
 Obierz ogórki i zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Duś 10 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków. Przecedź wywar, włóż do niego pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Dodaj uduszone ogórki i wlej resztę soku z ogórków. Gotuj jeszcze ok. 10 minut. Zupę dopraw śmietaną wymieszaną z mąką, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem, obficie posyp zieleniną.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...