CIASTO JAKUBA
przepis od Ani
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku
do pieczenia
200 g cukru pudru
1 szklanka śmietany 18%
kostka margaryny
6 żółtek
opcjonalnie olejek waniliowy
Wykonanie:
Z
podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
,cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy margarynę
posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące. Następnie robimy dołek i wbijamy
żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy ok
godzinę w lodówce. Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i
dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów
małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Beza wiśniowa:
6 białek
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe( ja dałam
z cukrem)
szczypta soli
Białka miksujemy z dodatkiem
soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier.Dokładnie miksujemy, po czym
wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
dodatek do bezy:
ok 35 dag
wydrylowanych i odsączonych wiśni z kompotu
Krem:
3 żółtka
9
łyżeczek cukru
cukier waniliowy
czubata
łyżeczka mąki pszennej
czubata
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5
szklanki mleka
kostka
margaryny
Żółtka,
cukry, mąki i pół szklanki mleka zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować
i zalać masą budyniową. Wystudzić.
Margarynę
utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i miksować do uzyskania
puszystego kremu.
WYKOŃCZENIE:
Z
lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to
wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Pieczemy
w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy.
Tak
samo postępujemy z kolejnymi blatami.
Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy
cukrem pudrem.