poniedziałek, 14 stycznia 2019

CIASTO JAKUBA


CIASTO JAKUBA

                                          przepis od Ani

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
1 szklanka śmietany 18%
kostka margaryny
6 żółtek
opcjonalnie olejek waniliowy

Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ,cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Dodajemy margarynę posiekaną w kawałki i rozdrabiamy ją w mące. Następnie robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto i formujemy w kulę. Chłodzimy ok godzinę w lodówce. Po godzinie ciasto formujemy w gruby walec i dzielimy na 6 równych części. Dwie z nich rozwałkowujemy cienko do wymiarów małej blachy do ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Beza wiśniowa:

6 białek 
6 łyżek cukru
3 kisiele wiśniowe( ja dałam z cukrem)
szczypta soli
Białka miksujemy z dodatkiem soli na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier.Dokładnie miksujemy, po czym wsypujemy kisiele i miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.

dodatek do bezy:  
ok 35 dag  wydrylowanych i odsączonych wiśni z kompotu

Krem:

3 żółtka
9 łyżeczek cukru
cukier waniliowy
 czubata łyżeczka mąki pszennej
 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki mleka
     kostka margaryny

Żółtka, cukry, mąki i pół szklanki mleka zmiksować na gładko. Pozostałe mleko zagotować i zalać masą budyniową. Wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch. Partiami dodawać wystudzony budyń i miksować do uzyskania puszystego kremu.

WYKOŃCZENIE:

Z lodówki wyjmujemy dwa blaty ciasta. Jeden smarujemy 1/3 masy bezowej, na to wykładamy 1/3 wiśni i przykrywamy drugim blatem ciasta. 
 Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Studzimy.

Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami.

Wystudzone blaty przekładamy kremem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...