poniedziałek, 14 stycznia 2019

Piętrowa sałatka śledziowa


Piętrowa sałatka śledziowa

Składniki:

300 g filetów śledziowych
2 średnie buraki
2 marchewki
2 ziemniaki
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany
      3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
szczypiorek
1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:
Filety śledziowe dokładnie oczyść i pokrój na kawałki. Buraki, marchew i ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź warzywa i pokrój w niedużą kostkę.
Cebulę posiekaj i podsmaż. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Część połącz z ziemniakami, a resztę z burakami.
Ułóż w szklanych naczyniach warstwami: śledzie, cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki. Udekoruj obficie umytym i posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem najlepiej  schłodzić w lodówce.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...