Piętrowa sałatka
śledziowa
Składniki:
300 g filetów śledziowych
2 średnie buraki
2 marchewki
2 ziemniaki
1 średnia cebula
2 łyżki śmietany
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
szczypiorek
1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Filety śledziowe dokładnie oczyść
i pokrój na kawałki. Buraki, marchew i ziemniaki ugotuj
w osolonej wodzie. Ostudź warzywa i pokrój w niedużą
kostkę.
Cebulę posiekaj i podsmaż. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Część połącz z ziemniakami, a resztę z burakami.
Ułóż w szklanych naczyniach warstwami: śledzie, cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki. Udekoruj obficie umytym i posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.
Cebulę posiekaj i podsmaż. Wymieszaj majonez ze śmietaną, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami. Część połącz z ziemniakami, a resztę z burakami.
Ułóż w szklanych naczyniach warstwami: śledzie, cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki. Udekoruj obficie umytym i posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce.