poniedziałek, 14 stycznia 2019

Najlepsza sałatka ryżowa


Najlepsza sałatka ryżowa


Składniki:

200 g ryżu Basmati
6 jajek
      ½ szklanki rodzynek
 1 papryka czerwona
 1 por (biała część)
 1 jabłko
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki keczupu
 2-3 łyżki majonezu
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Jaja gotujemy na twardo. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy w drobną kostkę, lekko wyciskamy z niej nadmiar soku. Por kroimy w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Jaja obieramy i kroimy w kostkę. W dużej misce umieszczamy ryż, odsączoną paprykę i rodzynki, skropione sokiem z cytryny jabłko, pokrojone jajka, ketchup i majonez i na końcu doprawiamy do smaku.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...