Najlepsza sałatka ryżowa
Składniki:
200 g ryżu Basmati
6 jajek
½ szklanki rodzynek
1 papryka czerwona
1 por (biała część)
1 jabłko
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki keczupu
2-3 łyżki majonezu
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie przelewamy
zimną wodą i odcedzamy. Jaja gotujemy na twardo. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i
odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy. Jabłko obieramy, kroimy w
drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Paprykę kroimy w drobną kostkę,
lekko wyciskamy z niej nadmiar soku. Por kroimy w cienkie półplasterki. Natkę
pietruszki drobno siekamy. Jaja obieramy i kroimy w kostkę. W dużej misce
umieszczamy ryż, odsączoną paprykę i rodzynki, skropione sokiem z cytryny
jabłko, pokrojone jajka, ketchup i majonez i na końcu doprawiamy do smaku.