Teramisu po mojemu
Składniki
na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
Składniki
na krem:
50 dag serka mascarpone
6 żółtek
6 łyżek cukru pudru
Składniki
na poncz:
1 szklanka mocnej kawy
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
50 ml rumu
kakao do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę
z cukrem i szczyptą soli, dodać po jednym żółtku, przesianą mąkę,
kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt trzymać w piekarniku aż
do wystygnięcia, potem przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Przygotować krem: żółtka utrzeć
z cukrem pudrem (jajka przed rozbiciem należy sparzyć!) na białą puszystą
masę. Ubijając, dodawać schłodzony ser mascarpone. Gotową masę schładzać
przez ok. godzinę.
Poncz: nasączyć nim jedną połowę
biszkoptu, następnie rozłożyć na cieście szpatułką krem, oprószyć przez sitko
kakao, przykryć drugim biszkoptem, także nasączyć ponczem, krem rozłożyć , obficie posypać kakao.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.