środa, 16 stycznia 2019

Teramisu po mojemu


Teramisu po mojemu

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
6 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli

Składniki na krem:

50 dag serka mascarpone
6 żółtek
6 łyżek cukru pudru

Składniki na poncz:

1 szklanka mocnej kawy
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
             50 ml rumu
kakao do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli, dodać po jednym żółtku, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do  formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt trzymać w piekarniku aż do wystygnięcia, potem przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Przygotować krem: żółtka utrzeć z cukrem pudrem (jajka przed rozbiciem należy sparzyć!) na białą puszystą masę. Ubijając, dodawać schłodzony ser mascarpone. Gotową masę schładzać przez ok. godzinę.
Poncz: nasączyć nim jedną połowę biszkoptu, następnie rozłożyć na cieście szpatułką krem, oprószyć przez sitko kakao, przykryć drugim biszkoptem, także nasączyć ponczem,  krem rozłożyć , obficie posypać kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...