środa, 16 stycznia 2019

Sałatka warstwowa z pora i kurczaka w sosie czosnkowym


Sałatka warstwowa z pora i kurczaka w sosie czosnkowym


Składniki:
1 por
 połówka piersi z kurczaka
0.5 kg pieczarek
kukurydza w puszce
seler konserwowy
3 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
200 ml jogurtu naturalnego
przyprawa do kurczaka
czosnek granulowany
pieprz ziołowy
olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor.  Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku.
Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy.

Układamy warstwowo:
połowa porcji pora- kurczak- sos,   połowa porcji pieczarek-seler-sos,kukurydza- reszta pieczarek- reszta pora- sos


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...