Sałatka warstwowa z pora i kurczaka w sosie czosnkowym
Składniki:
1 por
połówka
piersi z kurczaka
0.5 kg
pieczarek
kukurydza
w puszce
seler
konserwowy
3 ząbki
czosnku
4 łyżki
majonezu
200 ml
jogurtu naturalnego
przyprawa
do kurczaka
czosnek
granulowany
pieprz ziołowy
olej do
smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku.
Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy.
Układamy warstwowo:
Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę.
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Smażymy na patelni z odrobiną oleju, tak aby się zarumieniły. Pora myjemy i kroimy w półplasterki. Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku.
Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy.
Układamy warstwowo:
połowa
porcji pora- kurczak- sos, połowa porcji pieczarek-seler-sos,kukurydza-
reszta pieczarek- reszta pora- sos