środa, 6 lutego 2019

Kotlety wieprzowe z warzywami

Kotlety wieprzowe z warzywami

Składniki:

4 plastry szynki bez kości
30 dag fasolki szparagowej zielonej
2 marchewki
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
kilka listków oregano i bazylii
sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić, opruszyć solą, pieprzem i mąką. Smażyć po kilka minut z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać liść laurowy, ziele angielskie,pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę, obraną i przepołowioną fasolę, pokrojoną w kostkę cukinię oraz posiekany czosnek, wlać 1/2 szklanki wody i dusić ok. 10 min. Wlać do potrawy wino , dusić, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz świeżymi ziołami.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...