Słodki cytrynowiec bez pieczenia
Składniki:
forma
24 x 24 cm
Spód:
herbatniki
(ok. 16 szt.)
Środek:
0,5
l śmietanki 36%
2
galaretki cytrynowe
2
szklanki wrzątku
masa
kajmakowa (ok.1/3 puszki)
Wierzch:
2
galaretki cytrynowe
1
l wrzątku
kakao
do posypania wierzchu
1.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć
herbatnikami.
2.
Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić
do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno,
następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale
płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę
wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć,
wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki i wstawić ponownie do
całkowitego stężenia (ok. 2 godz.).
3.
Gdy masa stężeje, przy pomocy łyżeczki wyciąć w niej niezbyt
głębokie owalne dołki. Następnie w każdym umieścić płaską
łyżeczkę masy kajmakowej.
4.Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w litrze wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć wylać na ciasto. Całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch posypać kakao.
4.Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w litrze wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć wylać na ciasto. Całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch posypać kakao.