środa, 6 listopada 2019

Słodki cytrynowiec bez pieczenia


Słodki cytrynowiec bez pieczenia

Składniki:
    forma 24 x 24 cm
Spód:
herbatniki (ok. 16 szt.)
    Środek:
    0,5 l śmietanki 36% 
    2 galaretki cytrynowe
    2 szklanki wrzątku
    masa kajmakowa (ok.1/3 puszki)
Wierzch:
    2 galaretki cytrynowe
    1 l wrzątku
    kakao do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami.
2. Dwie galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno, następnie miksując dolewać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć, wyjąć z lodówki, wyłożyć na herbatniki i wstawić ponownie do całkowitego stężenia (ok. 2 godz.).
3. Gdy masa stężeje, przy pomocy łyżeczki wyciąć w niej niezbyt głębokie owalne dołki. Następnie w każdym umieścić płaską łyżeczkę masy kajmakowej.
4.Dwie pozostałe galaretki rozpuścić w litrze wrzątku, odstawić do ostudzenia. Gdy zaczną tężeć wylać na ciasto. Całość wstawić do lodówki celem całkowitego stężenia. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...