poniedziałek, 2 grudnia 2019

Przepis od Ewy

Przepis od Ewy

    Składniki:
      forma 36 x 21 cm
      ok. 300 g herbatników
      1 puszka masy kajmakowej
    Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
      2 łyżeczki kakao
    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
      2 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
      2 łyżki mąki pszennej
      1 kostka masła roślinnego
      3 łyżki mleka w proszku
    Polewa:
    4 łyżki cukru
    4 łyżki gęstej śmietany
      2 łyżki kakao
      1 łyżka żelatyny
      1/2 kostki masła/margaryny
    Sposób przygotowania:
    1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
    2 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
    2 łyżki mąki pszennej
    1 kostka masła roślinnego
    3 łyżki mleka w proszku
Polewa:
4 łyżki cukru
4 łyżki gęstej śmietany
    2 łyżki kakao
    1 łyżka żelatyny
    1/2 kostki masła/margaryny
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować. Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem
i kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok. 30 min. w temp. 175 st. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia.
  2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 łyżki budyniu i 2 łyżki mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dolać rozpuszczony z mąką budyń, przez chwilę gotować mieszając. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć mikserem i nadal miksując dodawać po łyżce zimny budyń. Następnie dodać do masy mleko w proszku, zmiksować.
3. Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na dolny blat wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć ją herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową, przykryć ją kolejną ich warstwą. Następnie wyłożyć resztę masy budyniowej i przykryć biszkoptem.
4. Polewa: składniki rozpuścić na małym ogniu mieszając. Gdy polewa przestygnie i lekko zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, masa stężeje, a herbatniki zmiękną.

Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...