Przepis od Ewy
Składniki:
forma
36 x 21 cm
ok.
300 g herbatników
1 puszka masy
kajmakowej
Biszkopt:
5
jajek
1
szklanka mąki
1
szklanka cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżeczki kakao
Masa
budyniowa:
2
szklanki mleka
1/2
szklanki cukru
2
łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
2
łyżki mąki pszennej
1
kostka masła roślinnego
3
łyżki mleka w proszku
Polewa:
4
łyżki cukru
4
łyżki gęstej śmietany
2
łyżki kakao
1
łyżka żelatyny
1/2
kostki masła/margaryny
1.
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka, a na koniec,
powoli, mąkę przesianą z proszkiem
Biszkopt:
5
jajek
1
szklanka mąki
1
szklanka cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżeczki kakao
Masa
budyniowa:
2
szklanki mleka
1/2
szklanki cukru
2
łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
2
łyżki mąki pszennej
1
kostka masła roślinnego
3
łyżki mleka w proszku
Polewa:
4
łyżki cukru
4
łyżki gęstej śmietany
2
łyżki kakao
1
łyżka żelatyny
1/2
kostki masła/margaryny
1.
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, zmiksować.
Zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać żółtka, a na koniec,
powoli, mąkę przesianą z proszkiem
i
kakao. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec
ok. 30 min. w temp. 175 st. Gotowy biszkopt odstawić do ostygnięcia.
2.
W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 łyżki budyniu i 2 łyżki mąki.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dolać rozpuszczony z mąką
budyń, przez chwilę gotować mieszając. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć mikserem i nadal miksując dodawać po łyżce zimny
budyń. Następnie dodać do masy mleko w proszku, zmiksować.
3.
Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na dolny blat wyłożyć
połowę masy budyniowej i przykryć ją herbatnikami. Na
herbatnikach rozsmarować masę kajmakową, przykryć ją kolejną
ich warstwą. Następnie wyłożyć resztę masy budyniowej i
przykryć biszkoptem.
4. Polewa: składniki rozpuścić na małym ogniu mieszając. Gdy polewa przestygnie i lekko zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, masa stężeje, a herbatniki zmiękną.
4. Polewa: składniki rozpuścić na małym ogniu mieszając. Gdy polewa przestygnie i lekko zacznie tężeć, zalać nią wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, masa stężeje, a herbatniki zmiękną.