Delicja
o smaku kremowym
Składniki:
forma:
36 x 21 cm
Biszkopt:
5
jajek
1
szklanka mąki
1
szklanka cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
poncz:
woda z sokiem z cytryny i łyżką rumu
Masa:
660
ml śmietanki 30%
500
g serka mascarpone
7
łyżek cukru pudru
4
łyżeczki kakao
Dodatkowo:
gotowe
polewy czekoladowe do polania wierzchu (jasna i ciemna)
1.
Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i
miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, a na
koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem. Formę wykładamy
papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w
temp. 175 stopni.
2. Masa:
dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie
miksując dodajemy partiami serek mascarpone. Na koniec dodajemy
przesiane przez sitko cukier puder i kakao, miksujemy chwilę -
tylko do momentu aż składniki się połączą - nie dłużej.
3. Masę wstawiamy do lodówki na czas aż biszkopt
całkowicie ostygnie. Następnie biszkopt przecinamy wzdłuż na
pół. Obie części ponczujemy. Na dolną połowę biszkoptu
rozsmarowujemy masę i przykrywamy ją górną połową biszkoptu.
Wierzch ciasta dekorujemy polewami.
4. Całość
wstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny, a najlepiej na całą
noc.