poniedziałek, 2 grudnia 2019

Delicja o smaku kremowym


Delicja o smaku kremowym

Składniki:
    forma: 36 x 21 cm
Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    poncz: woda z sokiem z cytryny i łyżką rumu
Masa:
    660 ml śmietanki 30%
    500 g serka mascarpone
    7 łyżek cukru pudru
    4 łyżeczki kakao
Dodatkowo:
    gotowe polewy czekoladowe do polania wierzchu (jasna i ciemna)
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka, a na koniec, powoli, mąkę przesianą z proszkiem. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
2. Masa: dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, następnie miksując dodajemy partiami serek mascarpone. Na koniec dodajemy przesiane przez sitko cukier puder i kakao, miksujemy chwilę - tylko do momentu aż składniki się połączą - nie dłużej.
3. Masę wstawiamy do lodówki na czas aż biszkopt całkowicie ostygnie. Następnie biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Obie części ponczujemy. Na dolną połowę biszkoptu rozsmarowujemy masę i przykrywamy ją górną połową biszkoptu. Wierzch ciasta dekorujemy polewami.
4. Całość wstawiamy do lodówki na min. 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.



Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...