Piernik
(ciasto robimy 4 tygodnie przed
świętami)
Składniki:
500 g. miodu
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
1 kg. mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 przyprawy do piernika (każda po 20 g.)
3 jajka
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
gęste powidła, około 1 kg. do przełożenia piernika
Wykonanie:
4 - 6 tygodni przed świętami robimy ciasto.
Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając.
Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.
Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać.
Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem
z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce.
Teraz czekamy :)
Tydzień przed świętami pieczemy.
Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło.
Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki.
Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,
ale możecie to zrobić od razu.
Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt.
Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzone blaty przełożyć powidłami.
Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać.
Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim.
Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.
Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować
polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.
500 g. miodu
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru
1 kg. mąki
1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki sody oczyszczonej
3 przyprawy do piernika (każda po 20 g.)
3 jajka
1/2 szklanki mleka
Dodatkowo:
gęste powidła, około 1 kg. do przełożenia piernika
Wykonanie:
4 - 6 tygodni przed świętami robimy ciasto.
Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając.
Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.
Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać.
Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem
z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce.
Teraz czekamy :)
Tydzień przed świętami pieczemy.
Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło.
Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki.
Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,
ale możecie to zrobić od razu.
Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt.
Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.
Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia.
Przestudzone blaty przełożyć powidłami.
Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać.
Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim.
Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.
Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować
polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.