Budyniowy
przekładaniec z galaretką
Składniki:
1 budyń wiśniowy na 3/4 l mleka
1 budyń czekoladowy na 3/4 l mleka
1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
1,5 l zimnego mleka
9 łyżek cukru
3 czubate łyżki miękkiego masła
ok. 7 paczek herbatników
1 galaretka truskawkowa
1 budyń wiśniowy na 3/4 l mleka
1 budyń czekoladowy na 3/4 l mleka
1 budyń waniliowy na 3/4 l mleka
1,5 l zimnego mleka
9 łyżek cukru
3 czubate łyżki miękkiego masła
ok. 7 paczek herbatników
1 galaretka truskawkowa
Sposób
przygotowania:
Kwadratową
tortownicę o wymiarach ok. 24 x 24 cm wyłożyłam papierem do
pieczenia. Na dnie tortownicy ułożyłam herbatniki, jeden przy
drugim, docinając ciastka aby ładnie wypełniły dno. Mleko
podzieliłam na 3 równe części po 0,5 litra. Z pierwszej porcji
0,5 l mleka odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim proszek
budyniowy wiśniowy i 3 łyżki cukru. Resztę mleka zagotowałam.
Na
gotujące się mleko wlałam rozrobiony budyń i cały czas mieszając
gotowałam budyń aż zgęstniał. Budyń przelałam do salaterki i
odstawiłam do wystudzenia. Z drugiej części mleka również
odlałam 0,5 szklanki i rozmieszałam w nim budyń czekoladowy i
kolejne 3 łyżki mleka. Resztę mleka zagotowałam i wlałam do
niego rozrobiony budyń czekoladowy. Ugotowałam go jak poprzedni i
odstawiłam do wystudzenia. W ostatniej części mleka ugotowałam
budyń waniliowy według tych samych zasad co dwa pozostałe budynie.
Gdy budynie były wystudzone każdy z nich zmiksowałam oddzielnie z
czubatą łyżką miękkiego masła na gładki jednolity krem. Jako
pierwszy do tortownicy wyłożyłam krem wiśniowy
Na
nim ułożyłam drugą warstwę herbatników. Jako drugi wyłożyłam
krem czekoladowy, który przykryłam trzecią warstwą herbatników.
Jako ostatni wyłożyłam krem waniliowy i przykryłam go ostatnią
warstwą ciastek. Galaretkę truskawkową rozpuściłam według
wskazówek na opakowaniu w 2 szklankach gorącej wody i odstawiłam
ją do całkowitego wystygnięcia. Gdy galaretka zaczęła tężeć
wylałam ją na ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki i chłodziłam
całą noc w lodówce.