Sernik
gotowany
Wymiary
formy: 24 x 28 cm
Składniki:
sernik:
1 kg sera z wiaderka( miałam z Biedronki)
4 jajka
1 szklanka cukru
200 ml mleka
3 budynie waniliowe
200 g masła
polewa:
100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao
3 łyżki mleka
dodatkowo:
około 300 g herbatników
1 kg sera z wiaderka( miałam z Biedronki)
4 jajka
1 szklanka cukru
200 ml mleka
3 budynie waniliowe
200 g masła
polewa:
100 g masła
6 łyżek cukru
5 łyżek kakao
3 łyżki mleka
dodatkowo:
około 300 g herbatników
Przygotowanie:
W
garnku rozpuszczamy masło z cukrem. Do ciepłego, ale nie gorącego
masła dodajemy ser z wiaderka i jajka oraz mieszamy na jednolitą
konsystencję. Proszek budyniowy mieszamy z mlekiem i wlewamy do
sera. Całość gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż
masa zgęstnieje. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy
herbatniki, wykładamy połowę gorącej masy serowej oraz
przykrywamy drugą warstwę ciastek. Następnie wykładamy resztę
masy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
W rondelku rozpuszczamy masło, mleko, cukier i kakao i polewę wykładamy na herbatniki. Tak przygotowane ostygnięte ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.