Makowa
panienka -ciasto
Składniki:
ciasto makowe:
8
białek
1/2
szklanki cukru
4
żółtka
1
szklanka suchego maku
1
szklanka wiórków kokosowych
1
szklanka migdałów mielonych
krem
budyniowy:
350
ml mleka
4
żółtka
2
budynie śmietankowe
5
łyżek cukru
cukier
waniliowy
skórka
otarta z jednej cytryny
200
g masła
poncz
do nasączania:
sok
wyciśnięty z połowy cytryny
100
ml przegotowanej wody
polewa:
200
g białej czekolady
4
łyżki mleka
2
łyżki masła
Przygotowanie:
Składniki
na ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne blaty. Można
też upiec jedno ciasto makowe i przekroić na pół, wtedy czas
pieczenia będzie dłuższy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały
czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie
błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Do białek wsypujemy mak,
wiórki kokosowe i migdały oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto
przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 170 st. Blaty pieczemy około 20 minut.
Następnie
przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka gotujemy z cukrem i
cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i
proszkiem budyniowym. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i
mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, stopniowo dodajemy
budyń i skórkę z cytryn. Blaty ciasta nasączmy sokiem wymieszanym
z wodą. Na pierwszy blat wykładamy krem budyniowy i przykrywamy
drugim blatem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko
oraz polewamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki.