poniedziałek, 2 grudnia 2019

Makowa panienka -ciasto


Makowa panienka -ciasto


Składniki:

ciasto makowe:
    8 białek
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 szklanka suchego maku
    1 szklanka wiórków kokosowych
    1 szklanka migdałów mielonych
krem budyniowy:
350 ml mleka
    4 żółtka
    2 budynie śmietankowe
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    skórka otarta z jednej cytryny
    200 g masła
poncz do nasączania:
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    100 ml przegotowanej wody
polewa:
    200 g białej czekolady
    4 łyżki mleka
    2 łyżki masła

Przygotowanie:
Składniki na ciasto dzielimy na pół i pieczemy dwa oddzielne blaty. Można też upiec jedno ciasto makowe i przekroić na pół, wtedy czas pieczenia będzie dłuższy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier. Następnie, jak masa będzie błyszcząca wrzucamy po jednym żółtku. Do białek wsypujemy mak, wiórki kokosowe i migdały oraz delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Blaty pieczemy około 20 minut.
Następnie przygotowujemy krem budyniowy. 200 ml mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i proszkiem budyniowym. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i skórkę z cytryn. Blaty ciasta nasączmy sokiem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugim blatem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, masło i mleko oraz polewamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki.


Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...