poniedziałek, 2 grudnia 2019

Kurczak faszerowany pieczarkami


Kurczak faszerowany pieczarkami
Składniki:
200 g pieczarek
2 piersi z kurczaka (ok. 350 g)
1 cebula
1 łyżka masła
80 g sera żółtego
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
2 plasterki szynki
sól
pieprz
tymianek
–1 jajko
Wykonanie:
Najpierw przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w grubsze kawałki pieczarki i smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pieczarki pozostawiamy do ostygnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy wzdłuż na połowę.
Ciasto francuskie dzielimy na połowę. Każdą połówkę ciasta nacinamy na paseczki. Po środku dajemy część startego żółtego sera. Na ser układamy pierś z kurczaka, do środka dajemy pieczarki i przykrywamy drugą częścią kurczaka. Na wierzch kładziemy plasterek szynki prosciutto i posypujemy pozostałym serem żółtym.
Teraz zabieramy się za zwijanie kurczaka w ciasto. Górę i dół zawijamy do środka a następnie na krzyż. Każdy pasek zwijamy naprzemiennie.
Gotowe zawijane kurczaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni (góra/dół) i pieczemy ok. 50 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.




Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...