Kurczak
faszerowany pieczarkami
Składniki:
200 g pieczarek
2 piersi z kurczaka (ok. 350 g)
1 cebula
1 łyżka masła
200 g pieczarek
2 piersi z kurczaka (ok. 350 g)
1 cebula
1 łyżka masła
80
g sera żółtego
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
2 plasterki szynki
sól
pieprz
tymianek
–1 jajko
1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
2 plasterki szynki
sól
pieprz
tymianek
–1 jajko
Wykonanie:
Najpierw
przygotowujemy pieczarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy
obrane i pokrojone w grubsze kawałki pieczarki i smażymy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe pieczarki pozostawiamy do
ostygnięcia.
Ser
żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Piersi
z kurczaka oczyszczamy, kroimy wzdłuż na połowę.
Ciasto
francuskie dzielimy na połowę. Każdą połówkę ciasta nacinamy
na paseczki. Po środku dajemy część startego żółtego sera. Na
ser układamy pierś z kurczaka, do środka dajemy pieczarki i
przykrywamy drugą częścią kurczaka. Na wierzch kładziemy
plasterek szynki prosciutto i posypujemy pozostałym serem żółtym.
Teraz
zabieramy się za zwijanie kurczaka w ciasto. Górę i dół zawijamy
do środka a następnie na krzyż. Każdy pasek zwijamy
naprzemiennie.
Gotowe
zawijane kurczaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem i
wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni
(góra/dół) i pieczemy ok. 50 minut aż ciasto się ładnie
zarumieni.