wtorek, 3 grudnia 2019

Brzoskwiniowa krówka


Brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Składniki:

Blaszka 24 cm x 35 cm
3 szklanki mleka
Puszka brzoskwiń
Opakowanie herbatników duże
2 żółtka
Niepełna szklanka cukru
10 łyżek mąki pszennej
Kostka margaryny
1 śnieżka
500 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
Płatki migdałowe
Masa kajmakowa
Wykonanie:
Dwie szklanki mleka gotujemy.W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę z cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszając aż zrobi się gęsty.Margarynę ucieramy mikserem.Dodajemy żółtka.Następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń.Na dnie blaszki układamy namoczone w mleku herbatniki.Wykładamy masę budyniową.Układamy brzoskwinie.Drugą warstwę herbatników.Smarujemy masą kajmakową.Trzecią warstwę herbatników.Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.Dodajemy ścieżkę.Masę śmietanową wykładamy na herbatniki.Posypujemy migdałami.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto gotowe.





Ogórki papieskie - przepis

  Ogórki papieskie - przepis Składniki: 5 kg ogórków 3 łyżki soli 375 ml wody 0,5 l octu 600 g cukru ...